Tips för att planera midsommarfest

05.06.2018 08:17
midsommar

Planeringstips för årets midsommarfest

Anordna en midsommarfest utan att behöva stressa eller spendera massor av pengar. Med enkla knep och smart planering blir firandet roligt för alla, och för dig blir den dessutom mer ekonomisk. Euroloan ger här planeringstips för en lyckad midsommarfest.

 

Det är inte speciellt långt kvar till midsommar, därför är det hög tid att planera årets härliga midsommarfest. Oavsett om du ska bjuda in massor med folk eller bara några få så får du här tips för fest, planering och budget.

 

Midsommarfest och midsommarstång i trädgården

Om du har en trädgård är det en ypperlig möjlighet, för då kan du utnyttja denna till att ha festen i. Det blir personligt, enkelt och billigare än att hyra lokal eller stuga någonstans. Låna ett partytält, eller köp ett nytt och be eventuellt gästerna om ett bidrag. Vill du skippa partytält kan du spänna upp ett solsegel mellan träd. Ställ upp långbord under tältet och planera för andra sittplatser i trädgården. Glöm inte att avvara en trädgårdsplätt för lek. Planera för matens placering strategiskt i relation till midsommarbordet, det ska vara enkelt att hämta mat och dryck.

 

Ett annat tips är att satsa på en liten midsommarstång. En lyckad midsommar är inte beroende av midsommarstångens storlek, dessutom tar den en del tid att fixa till eftersom du både måste klä och resa den. Det blir ofta mer personligt och ekonomiskt smart med en liten midsommarstång. Leta blommor och björklöv i naturen att klä den med, lupiner är till exempel bra för kransbindning.

 

Handla i tid och ha ett praktiskt knytkalas

Knytkalas är midsommarfestens bästa vän när det kommer till två saker. För dig som värd är det fördelaktigt då du inte behöver köpa all mat, vilket innebär att du också sparar pengar. Det är även till fördel för gästerna som på det viset kan vara med och bestämma vad som ska serveras på midsommarbordet. Den som inte gillar sill behöver således inte sitta och peta i sig det av artighet. Be alla ta med sig sin favorit, men planera också för att alla inte tar med sig samma sak. Skicka ut en slutgiltig lista på vad som tas med för att gästerna ska få sig ett hum om vad som kommer att serveras. Kanske vill någon komplettera med en rätt eller två?

 

Som värd blir det förmodligen du som behöver köpa det mesta till firandet. Se till att vara ute i god tid med inköpen, då kan du handla i lugn och ro och kanske köpa saker till extrapriser. Ett annat tips är att skippa de dyraste dryckerna; välj Cava eller Prosecco i stället för Champagne och satsa på en sorts burköl i stället för att servera flera olika, ställ fram ett par boxviner och köp alkoholfria alternativ som inte kostar skjortan. Vill gästerna dricka annat får de ta med sig det.

 

Midsommardukning och nöjen

Vi på Euroloan tycker att genomtänkt pynt och förtäring i kombination med stämningshöjande lekar gör midsommarfesten till det lilla extra. Därför ger vi våra favoritknep för just detta:

 • Häng upp ljusslingor och lyktor i både träd och buskar för kvällningen.
 • Höj mysfaktorn och värmen genom att lägga ut mängder med filtar och kuddar på sittplatserna.
 • Skapa extra sittplatser på gräsmattan genom att lägga ut trasmattor.
 • Gör ett eget sånghäfte som du printar och placerar ut på varje plats.
 • Använd glasburkar som värmeljushållare och knyt runt med hampasnöre för en lantlig känsla.
 • Ställ fram blombuketter med konservburkar som vaser på borden.
 • Duka med udda glas som du inte är rädd om, alternativt med glasburkar här också.
 • Servera drinkar med roliga isbitar. Frys in bär och blommor i isbitar till och förvara nära drinkbordet i ett skuggbelagt durkslag. På så vis badar inte isbitarna i vatten när de smälter.
 • Skapa en trevlig kylanordning för dryck med kylklabbar, vanlig is och vatten i en skottkärra. Avskilj alkohol och alkoholfritt tydligt.
 • Servera mingeldryck i plastglas som du limmat fast pynt på.
 • Gör drinkar i behållare med tappkran, både alkoholfri och med alkohol.
 • Ska ni grilla? Ställ fram marshmallows och ett ståbord vid grillen för att skapa en naturlig umgängesplats.
 • Kolla vad dina gäster har hemma i spel- och lekväg och be dem ta med det som du själv inte har. Kubb, boll och strandracket är perfekt!
 • Ordna en simpel och rolig trekamp med enkla lekar, det kan vara klassiker som pennan i flaskan, kexätartävling och säckhoppning exempelvis. Använd sådant du har hemma till lekarna.

 

Återbruk och budget

Låt hela midsommarfirandet gå i ekonomin och enkelhetens tecken. Sådant som du inte har, det kan du köpa billigt eller låna av vänner och grannar. Men glöm inte att man ofta har mer än vad man tror. Återbruk är bäst! Skulle du behöva en extra buffert för att styra upp midsommarfesten kan Euroloans Onlinekredit hjälpa dig. Använd den krediten du behöver, och betala endast för det som du använder.

 

Glad midsommar!

Läs mer om hur du kan stänga av cookies i din web-läsare här:

Microsoft Internet Explorer (IE)
Mozilla Firefox
Google Chrome
Safari